mandag 13. juli 2009

Trønderkurset 2009

Nå har vi lagt bak ei fantastisk uke på Namdalseid med belgerklubbens Trønderkurs. Vi var også med i fjor og fikk mersmak. Dessverre ble det ikke rundering denne gang da det var for få påmeldte, så denne gangen ble det spor med Geir Land som instruktør. Vi var ei gruppe som startet med 5 mennesker og 4 hunder i tillegg til Geir og hans nye hund Ari. Khiva og jeg startet med en time til hundefysioterapeut som skulle ta en bevegelsesanalyse, og hunden skulle få massasje og hundefører tips og råd til videre arbeid. Frida hadde selv hovawart (!!!) så det ble naturlig nok mye snakk om våre tanker om rasen - og så enig vi var! Frida sa at Khiva hadde vansker med bakparten sin, og hun prøver å avlaste områder som antagelig er vonde. Så jeg må få tatt røntgen på henne for å se hva dette er, men ikke usannsynlig er det noe forkalkninger. Så jeg fikk mange tips om hva jeg kunne gjøre hvis det var det.

Etter en time kom vi opp til de andre, og vi skulle legge opp et spor selv for å se hva vi skulle jobbe videre med.

Her er Monica og Anton

Anton skal bli redningshund, og han og Monica er veldig godt i gang! De hadde "varmet opp" med en ukes treningssamling før Trønderkurset, så Anton var nok litt sliten i hodet sitt, men for en utholdenhet!!!

Khiva gikk et flott spor, men som antatt viste hun fram vårt store problem - plukking av pinner! Gjenstandene i sporet plukker hun greit, men pinner hører hjemme i skogen - og skal forbli der!

Her er det belønning etter at hun til syvende og sist plukket pinnen...

Hun fikk flere runder med 100 m. spor med pinne i slutten, og så ble hun tatt av "sporet" og måtte begynne et nytt spor. Hun skulle lære seg at sporet er slutt ved pinnen, det er ikke bare å ruse videre. Kanskje så vi litt mer markering på pinnene, men det løste seg ikke med det.

Allerede andre dagen tok vi et blikk på feltsøk. Det viste seg snart at feltsøk er et flott sted å få tatt fine action-bilder, så det er mange bilder fra det.

Her er Silver i farta.

Silver og Anita har vi rundert sammen med et par ganger, så jeg visste at de er flott ekvipasje. De hadde ikke gått så mye spor den siste tiden, og brukte et spor på å komme på sporet igjen - men da skal jeg si at det gikk unna! Vi skulle henge på de oppover bakkene, og det ble heller vanskelig... Flott utvikling og en herlig hund som Anita må passe godt på ellers står vi i kø for å overta.Silver gjør seg så bra på bilder også!

Den siste hunden som var med fra starten var elghunden Raja og hennes eiere Øystein og Ingvild. Raja viste oss tydelig hva hun er laget for - hun er en vilt hund som bruker overvær for å se om hun fikk ferten av noen dyr. Så å følge menneskespor var i utgangspunktet ikke noe hun var kjempe ivrig på, men det ble en flott utvikling her også. Geir måtte gå vekk fra ett av sine prinsipper - bruke menneske som påvirkning, dvs at hunden ser et menneske gå ut. Det i tillegg til pølsebiter underveis gjorde et flott utslag. I tillegg viste Geir hvordan de kunne jobbe videre med gjenstandsinteresse, for å få flere strenger å spille på. Øystein og Ingvild tok over Raja for under ett år siden, så de har mye å "ta igjen" for den første tiden hennes, og de har gjort en kjempejobb med henne!
Raja litt nølende til å begynne med, er den der tøybiten noe artig da?

Tøybiten er kanskje ikke så artig, men Geir er definitivt det! Jeg tror Geir ble mest sliten av dagens lekeøkt...

På torsdag kom endelig Willy og hans hunder, Tyra og Ima. Willy og Tyra hadde da vært på søk i Meråkerfjellene siden søndag! Tyra er A-godkjent redninghund og de er en flott ekvipasje, men Tyra fikk litt roligere dager naturlig nok. Ima er en unghund som helt sikkert skal bli redningshund når hun blir stor hun også.

Her går Ima sitt første spor på kurset. Her er det masse energi!!!
Her er det fokus! Herlig hund ikke sant?
Her er gjenstanden din, Ima!

Torsdagen ble en varrierende dag for oss, ikke uvanlig tredje kursdag. Først et spor på tørr myr, hvor Khiva knapt hadde snuten i bakken, men hovedfokus var på pinner, og et par ganger markerte hun tydeligere enn før og en løftet hun faktisk litt opp! Men senere fikk hun et "vanlig" spor og på skog, og da gikk det veldig bra - utenom pinnene selvfølgelig.

Her har vi rådslagning etter sporet, hvor vi prøver å forstå hvorfor hun ikke vil plukke disse pinnene.

Fredag ble en annerledes dag - det ble sporoppsøk og felt. Sporoppsøket må jeg være veldig fornøyd med, når bare jeg koblet meg rett på, ble det riktig så bra - ikke ett eneste bakspor og bare artige gjenstander i "slutten" så her var det bra plukking og i det store og hele bra!

På feltet hadde det virkelig skjedd ting! De fleste hadde ikke gått noe særlig felt før kurset, så vi måtte jobbe en del med påvirkning etc. for at de skulle forstå hva dette var.

Anton hadde en flott springeøkt på første felt, men nå har han forstått at det er gjenstandene han skal finne - og komme til mor med!

Under feltet var alle framme med fotoapparatene, så her ble det mange flotte action bilder. Jeg tar med noen av de jeg selv tok, men ellers har jeg tatt mange av Khiva som de andre har tatt selvfølgelig! Skulle jeg tatt med alle som er bra, hadde det blitt MANGE bilder!

Her er et utvalg med Tyra!

Her er et utvalg med Khiva "in action". Hun hadde et kjempe flott felt, enn om det kunne være sånn hver gang - hun jobbet bra, gikk ut der jeg ville hun skulle og hentet gjenstandene!

Et litt uskaprt bilde, men flott uansett!
Oops - der for den gitt... Men hun tok den opp selv etterpå!

Siste kursdag fikk vi en artig utfordring - fire paralellspor! Her gjør vi oss klare for sporet. Silver nærmest kameraet, deretter Willy med Ima, jeg med Khiva og på andre siden Monica og Anton.Klar, ferdig - gå!

Det gikk bra, men det ble litt rot når det ble litt for kort mellom sporene, så Silver kom over i Ima sitt spor. Så kom vi over på myr, og der ble det ennå mer rot, Silver kom inn på Khiva sitt spor og vi "tok" Antons spor. Men artig var det!

Det var et veldig bra og hyggelig kurs!!! Geir var akkurat så bra som jeg trodde på forhånd, og vi har fått med oss mange tips som vi skal prøve for å løse pinne-problemet. Og jeg har begynt å fundere på å trene sammen med NRH, men vet ikke hvordan det er hvis en ikke har som mål å bli A-godkjent. Men tror jeg skal tenke litt alvorlig på det! Uansett - takk alle for at et flott kurs! Jeg skal kanskje legge inn andre bilder på hjemmesiden, så en kan jo ta en titt der etterhvert!

2 kommentarer:

Monica sa...

Hei! Og takk for ei super uke på kurs. Dere må bare komme innom på NRH trening ja, kanskje du også blir hekta og satser på godkjent redingshund med neste hund? Bildene ble kjempe bra, feltsøk er en super øvelse når man er ut etter action bilder.

Trine sa...

Heisann

Det ser ut til å ha vært et flott kurs. Geir er jo en flink mann!
Mange fine bilder :)
NRH kan vel være gøy fordi om en ikke har store mål om A-godkjenning :9

Hilsen fra Trine og Vilja