onsdag 24. mars 2010

Herlig hundehelg og ferdig med valpekurs

Etter en heller rolig periode, med både en forkjølelse på meg og en runde med diare på Jazz - og løpetid på Khiva, ble det endelig en helg i hundetreningens navn! Og jeg hadde litt valgets kvaler, jeg hadde fått lov til å være med som observatør på jaktlydighet og valpekurset vårt skulle ha trening både lørdag og søndag. Men vi gjorde litt av begge deler og det kjennes deilig med hundetrening igjen!
Her er vi på jaktlydighetskurs, og ser på alle de store flinke hundene. Et helt nytt tema og nye folk for meg. Jeg har ikke helt klart for meg hvordan jaktprøvene for retrivere er i detalj, selv om jeg har en liten formening selvfølgelig. Men jeg tenkte dette kunne være en liten forsmak på hva dette er, og om jeg evt. kan være litt oppmerksom slik at jeg kan gjøre ting på en slik måte fra starten at jeg kanskje kan bli med på jaktkurs senere hvis jeg skulle få lyst.

Det var veldig spennende, og jeg ser mye grunnleggende jeg kan trene på - for sikkerhetsskyld...
 Det var litt artig å se at når de første dummyene ble kastet, gikk Jazz omtrent berserk! Han som har vært ganske så sanset og rolig på treninger - dette var noe helt annet! Han bjeffet iltert og kastet seg fram i båndet for å få hente de! Det er vel noe med ting som er nedarvet gjennom generasjoner...

Vi fikk dessverre ikke med oss mye på lørdagen, da vi dro avgårde til vårt eget valpekurs. Der fikk vi imidlertid med oss litt praktisk trening på sitt og bli, og teori med mye hundesnakk - artig det også!
Her er en typisk positur fra valpekurset - full kontakt! Jazz er veldig herlig å jobbe med på valpekurset. Ting jeg trodde vi ikke hadde helt inne, blomstrer etter få forsøk. Som instruktør vet jeg jo at det bruker å være motsatt. Ting hundefører trodde hunden kunne, blir for vanskelig på trening med mye forstyrrelser. Men kontakt, sitt, dekk og innkalling går som en lek. Han er lite opptatt av de andre hundene, med unntak av en liten staffordshire som han synes er helt herlig. På siste kurskveld, trente vi passeringer på alle mulige måter. Og jeg må innrømme jeg blir helt rørt når Jazz går med full kontakt under en halvmeter fra en annen hund - og i en lang periode! Når da instruktør Torgeir sier han er ferdig utdannet allerede, og sier at det er en fantastisk hund, så klart en blir stolt!  Men så sier han at her er det et stort potensialet som det er opp til meg å klare å bruke, så kjenner en at et vist form for prestasjonsangst kommer sigende... Helt til Jazz ser opp på meg med sine nydelige og kloke øyne, ja da tenker jeg at uansett så skal vi kose oss på veien og ha det artig og så får vi se hvor langt vi kommer med det!

Er han ikke en herlig fyr?

Tilbake til jaktlydighetskurset.  Lørdagen var det mest fokus på lydigheten, og hva som trengs i den sammenheng. Jeg fikk med meg et klart tips på å ha to ulike kommandoer på fri ved fot - en med full kontakt (til ordinær lydighet) og en annen som er "gå pent på plass her, men du kan følge med på andre ting" (dvs. dummyer). Det er sikkert ikke dumt i andre sammenhenger heller det. I tillegg lærte jeg mye om "nei-trening". Instruktør Vegard Nordy (som også er oppdretter på jaktgolden, bl.a. Jazz sin halvsøster Keira) hadde mange gode poeng på det, og lure måter å trene inn "Nei" på, hvor han har lagt vekk på "slutt med det du holder på med og ta kontakt med meg". For som han så rett sa, tenk gjennom i hvilken situasjoner du virkelig trenger at nei fungerer. Så nå skal vi trene nei på en litt annen måte.

Vi fikk med oss hele søndagen, og da var herlig vær med sol, selv om det var ganske så kaldt. Denne dagen gikk det mer i grunnleggende jakt-trening (som jeg forsto det). Første treningsøkt gikk på markeringer (tror jeg det heter), hvor hundene fikk se en dummy bli kastet og hente den, i forskjellige vanskelighetsgrader. Det som er spesielt for meg å se er når det taes ut flere hunder på en gang og hundene må se og vente mens de andre hundene jobber.  Jazz fikk da også komme ut og ha litt passivitetstrening.
Dette ser da riktig så bra ut... Men helt rolig kan vi vel ikke si at han var, tror ikke han lå ned mer enn et par sekunder i gangen. Men bra til å være første gang kanskje... Hjemme er han grei å roe ned, det er bare å ta han på fanget det så legger han seg godt til rette og sovner de fleste gangene. Men må nok sette meg på gulvet å roe han ned på den måten også, men han er grei og rimelig rolig inne så jeg glemmer det litt.

Etter denne økten og litt mat ble det dirigering. Se mange flott bilder på Elisabeths hjemmeside (Elisabeth og Lynx) og Mortens hjemmeside (Morten og Keira). Mitt kamera viste seg å være batteritomt...

Jeg må si at kurset var veldig bra, og ikke minst inspirerende, dette så absolutt morsomt ut! Så nå må jeg komme meg på jaktprøve så jeg kan få sett litt mer på dette, og kanskje jeg skal ha å kunne delta på en jaktprøve minst en gang som et mål?

Jeg fikk litt tips på hvordan starte med apportering, og tennisball var noe Jazz gjerne ville hente! Vi har prøvd med mange ting hjemme, og han springer fort og villig ut, men han tar ikke opp tingen (den er jo allerede død...) Så nå skal vi prøve med tennisballer hjemme inne i stua.
Herlig bilde Elisabeth Stene tok av oss!

Men her er jo verdens herligste gutt - helt objektivt!

Takk så mye til Elisabeth Stene og Morten Dalaker for at jeg fikk bruke deres bilder - tusen takk!
Og takk til alle på kurset, både instruktør og andre deltagere for at det ble en så lærerik og veldig hyggelig selskap - jeg kommer nok tilbake!

 

3 kommentarer:

Ellen sa...

han er virkelig nydelig, Trine. :-)
Jeg vil gjerne høre mer om jakt-trening etterhvert. :-)

Maria o mamma Agnes sa...

Ni verkar haft en trevlig helg:-) Fina bilder på vacker hund!

Trine sa...

Jazz er vakker, ingen tvil om det! Herlig bilde av dere to. Det sier liksom: "Du og jeg...SAMMEN!"
Kos dere, så sees vi nok snart på trening!