søndag 20. februar 2011

Veldig lenge siden sist....

Da er det veldig lenge siden jeg har skrevet noe i bloggen, men sykdom har satt meg ut i lang tid dessverre. Dermed ble det ikke helt som jeg hadde tenkt med vintertrening i år heller. Jazz er en rimelig heftig hund, og jeg ser at det meste går fra 0 til 100 i intensitetsøkning hvis det er noe. Og etter en ubehagelig opplevelse i møtesituasjon med annen hund, har møtesituasjon vært mareritt. Etterhvert klarte vi å "diagnostisere" atferden, og så heldigvis at det ikke er aggresjon, men MYE iver (vil bort å hilse) først og så kommer han på at den andre hunden kan jo være farlig også - og dermed tar han av med bjeffing og utagering. Men vi har jobbet med ulike metoder, og begynner nå å få litt skikk på dette. Han har fått hilse på noen hunder (når han har oppført seg bra selvfølgelig) så jeg ser at nå er det nesten bare iver igjen. Hvis vi har gått på tur med andre hunder og han har fått lekestund, har det gått bra hele tiden - han oppfører seg rimelig godt sosialt da. Så nå er det håndterbart, men vi er ikke i mål ennå selvfølgelig.
Som en ser på bildet, begynner han å bli en voksen gutt å se til - men hodet er ikke der ennå. Men mitt sykdomsavbrudd falt heldigvis sammen med periode hvor han ikke var på nett treningsmessig uansett, så egentlig har det vært godt å holdt fokus på å gå turer i bånd, og så springe løs på noen jorder, med fokus på innkalling og lek hos meg. Men nå er han mer fokusert igjen, og vi har begynt å jobbe mer systematisk igjen. Vi har ikke kommet oss på felles treninger ennå, formen tåler ikke det etter jobb ennå, men jeg blir stadig bedre så om ikke lenge er vi vel der også!

Hovedfokus ute har vært, sitte rolig og se på at dummyer kastes, og Khiva har fått hente. Etterhvert har han fått søkt opp noen han også. Og da er halen rett ut og han jobber godt. Men jeg ser at bruker syn i tillegg til nesen. Jeg legger ut dummyene nå, så han ikke skal se hvor de havner, men han ser etter de ser jeg.


Det vi imidlertid må jobbe mye med er avlevering, han kommer stort sett rett inn til meg med de, men slipper de foran føttene mine.


I tillegg jobber vi med fri ved fot, dvs. rett possisjon og konsentrasjon. Han er unøyaktig og mister raskt fokus ute, så vi må bare jobbe på!

Ellers har vi jobbet en del med passivitet ute. Han blir bundet opp et stykke fra oss, og så må han tåle å være der. Han tåler det rimelig godt i begynnelsen, for da utforsker han området og sysselsetter seg selv. Men så begynner det å bli kjedelig (etter ca en time) og da kommer det lyd. Men han blir stille med jevne mellomrom så vi avslutter i en stille periode.
Vi håper på masse flott vær fremover, så blir det nok flere bålturer (både med og uten tur først), så kanskje han slapper av helt også - dvs. legger seg ned å slapper av!
Han er en flott gutt, og jeg synes han har blitt litt mer samlet nå, men fremdeles må vi jobbe mye med å få han i rett intensitet for rett trening. Derfor jobber jeg med flere ting inne på stuegulvet ennå, f.eks. hold fast - trening. Der har jeg ikke funnet metoden som er helt optimal, men jeg bruker kun stemmen som belønning, gobit gjør at han går opp i intensitet og da blir det bare tull. Men han kan holde noen få ting i munnen noen sekunder nå. Men dette er tålmodighetsarbeid med en som raskt tar av og da blir treningsutbytte fryktelig dårlig. Vi jobber også med stå, også der må jeg kun bruke ros som belønning. Jeg tror ikke jeg kan flytte dette ut før han tåler litt mer uten at intensiteten går opp.

Jazz er helt klart en golden laget for fart, og han elsker å springe! Dessverre har både min form og hans atferd i møtesituasjon gjort at vi ikke har vært på lange skiturer, men de få gangene vi har prøvd ser jeg at det vil bli greit på sikt. Han bryr seg ikke om ski eller staver, har ikke noe utfall mot skigåere eller noe slikt. Han drar naturlig i rett retning og synes klart dette er artig, så til neste vinter har jeg tro for at det blir bra!

Jeg har bestemt meg for å melde oss på nybegynnerkurs i agility i løpet av våren - det tror jeg han vil sette stor pris på! Men han må nok lære seg å koble av der også!!! I det hele tatt gleder jeg meg til vår og bar mark og forhåpentligvis masse skogstrening igjen, både spor og rundering!

1 kommentar:

Trine sa...

Så fin han har blitt! Ser at han begynner å bli voksen gutt :)