torsdag 16. juli 2015

Andorsjøhytta og turer i Snåsafjellene

Endelig ble det fjelltur igjen, og Inatur hytte selvfølgelig. Siden jeg selv liker å lese andres blogger om steder jeg vurderer å besøke, vil jeg skrive litt om vårt opphold rundt Andorsjøen i Snåsa. Hytta ligger 5 km fra parkeringen, og det var lange 5 km (sannsynligvis på grunn av noen timer i bil først, og ikke minst at det er første gang vi gikk turen) i strålende vær, men dermed mye flygende smådyr. Stien er stortsett veldig synlig, så vi brukte ikke kart eller noe for å komme oss til hytta, og dermed ble den siste kilometeren lang - men dertil større glede når vi så den flotte røde veggen på hytta. Vi trodde hytta lå helt alene der, men vi hørte at det var andre folk i nærheten, i flere naust et lite steinkast unna viste det seg. Hytta ligger flott til mellom en bekk og en liten vik av Andorsjøen, så hundene fikk et velfortjent bad når vi kom fram. De hadde gått med kløv med litt vekt i (sin egen mat og litt småtteri) og var både litt sliten og ikke minst oppspist av insekter.

Hytta var akkurat så fin og hyggelig som bildene på Inatur hadde vist, her kom det til å bli veldig bra å være. Det var varmt ute, så vi måtte sette opp vinduene og få ned temperaturen inne.

Det ble veldig godt med mat og god drikke når vi kom oss i orden! Siden vi måtte bære maten til hytta, ble det veldig enkel servering når vi var der. Dette er ikke noe sponset innlegg, men vi fikk testet ut ulike produsenter og selv om alt var greit fikk vi selvfølgelig noen favoritter. Great Expeditions hadde en utsøkt frokostgrøt, men desserten fra samme merke kunne vi ha spart oss.

Dagen etter var akkurat like flott værmessig, sol og varmt! Vi forstod at da er det bare to alternativer, enten ut med båten som hører til hytta eller å komme seg fortest mulig opp på snaufjellet, ellers blir det ulevelig ift insekter. Siden hundene aldri har vært i båt, tok vi ikke sjansen på at en klarte å holde de begge (fra å hoppe i vannet som er deres store lidenskap) og en måtte ro. Dermed la vi ivei opp mot Statsklumpen som er ca 4 km unna hytta i ikke altfor stor stigning.

Det ble veldig deilig når vi kom opp fra skogen, men det var varmt og fremdeles mye insekter, så vi skjønte at det ikke ble rett i forhold til hundene å dra de helt opp til toppen. Men vi koste oss med å hoppe fra sten til sten og hundene fikk bade i noen små rene tjern rundt omkring. Så vi var nok ute i fire timer og bare koste oss!


Vi fikk også sett hvor stor Andorsjøen faktisk er!
Det var fint terreng oppover mot Statsklumpen og kom en høyt nok var det litt snø igjen, men ikke mye! Vil må ha større utfordringer ligger Andorfjellet rett ved Statsklumpen så det kan bli en liten topptur for de som ønsker det.

Vi tok en selfie og gikk nedover igjen. Vi gikk en litt annen vei ned så vi holdt oss unna skogen og heller gikk i myr så vi holdt insektene unna. Også denne dagen ble det skikkelig svømmetur på hundene når vi kom ned til hytta, men dessverre var det så mye summende dyr at det ble helt ulidelig å stå ved vannkanten at svømmingen ble kortere enn vi hadde håpet.


Jazz har lært at på fjellet er det lurt å ligge i høyden!
Dessverre manglet hytta en god uteplass der en kunne tenne bål, men med flere myggspiraler brennende rundt oss fikk vi en fin stund utenfor hytta, både før og etter middag!
Dagen etter ble det et flott turvær! Oppholdsvær, med mer trekk! Denne gangen gikk vi langs Andorsjøen, dvs litt over sjøkanten så vi slapp å gå i skog.

Det var litt kupert terreng, og en blanding av snaufjell og myr.

Jeg rakk så såvidt tenke at dette kanskje var flott rypeterreng, før vi skremte opp sannsynligvis to rypemødre og flere rypebarn! Jazz kom på at han er fuglhund, men glemte nok at han ikke er hverken støtende eller stående fuglhund! Han skulle helt klart etter de, men var selvfølgelig i bånd og etter en liten leksjon om at vi lar pippiene være, klarte vi å gå rolig videre.


Kijani og Marianne i fint driv!
Denne kvelden ble brukt innendørs, og vi fikk virkelig kost oss med denne flotte hytta. Selv om den ikke lå like avvsides som vi hadde tenkt, og stien gikk forbi hytta, var det stille og rolig og nydelig utsikt fra hytta! Her var det virkelig godt å være, og med hems så er den nok veldig praktisk for barnefamilier! Tror nok hytta kommer mest til sin rette for de som ønsker å være ute i båt og fiske, men det er absolutt greit område for fotturer også. Hytta var nok noe av det fineste du kan finne på Inatur iallfall!

Siste dag var det klart kaldere og med klart regn i luften. Vi bestemte oss derfor å bare pakke og vaske oss ut, og evt bruke god tid på veien tilbake. Stien var klart mye bløtere, og vi husket ikke at det var så mye myr... Turen gikk klart mye bedre, og det ble egentlig en fin tur ned til bilen. Denne gangen var det også litt nytt utstyr med på turen, og de holdt høy standard. Både sko, sekk og bukse var nødvendig å bytte ut, og jammen ble jeg fornøyd! Løvene til hundene holdt også, selv om "Laika" passet bedre på Khiva enn til Jazz. Men alt kan ikke være nytt! Vi ser ikke bort fra at vi kommer tilbake til Snåsa, men kanskje se om vi legger turen litt sørover så det blir litt mindre myr. Vi må sjekke ut mulighetene! Uansett takk så masse til Snåsa fjellstyre som har gjort så bra arbeid både med hytte og hjelp underveis!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer: